Belangrijke PHP update: onze klanten zijn er klaar voor!

3 min. lezen

Overzicht
Belangrijke PHP update: onze klanten zijn er klaar voor!

De PHP8 update komt eraan. Hoe gaan we hier als Mediazo mee om? En wat betekent dit voor onze klanten? 

Geen zorgen voor Mediazo-klanten

Op 28 november 2022 vervalt de wereldwijde ondersteuning voor de een-na-laatste versie van PHP* - PHP7.4. Een belangrijk update, omdat dit effect heeft op de werking van o.a. websites en online portals. Kort door de bocht betekent dit dat de huidige versie van PHP plaats maakt voor PHP8. Dat wil zeggen dat er geen veiligheidsupdates meer volgen voor PHP7.4 en dat deze versie vanaf dan aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee zal brengen. Wij zullen daarom deze versie niet meer leveren en/of ondersteunen.

Gelukkig voor de klanten van Mediazo geen reden voor zorgen: onze ontwikkelaars hebben de afgelopen maanden al hard gewerkt om alle websites en tools compatibel te maken met deze belangrijke serverupdate. Vanaf eind augustus zijn al onze klanten al om naar PHP8 en is alles getest en werkend. Zij hoeven zich dus geen zorgen te maken in november wanneer de wereldwijde ondersteuning definitief vervalt.

Pro-actief: geen onderbrekingen bij onze klanten

Het is niet zonder reden dat onze developers de afgelopen maanden al hard hebben gewerkt aan deze update. Aangezien bij een nieuwe PHP-versie ook de werking veranderd, moet er ook gewerkt worden aan de compatibiliteit van een website. Deze aanpassingen in werking moeten worden doorgevoerd voordat de versie omgaat. Anders gaat simpelweg een website of applicatie stuk.

Belangrijk om te weten is dat we 75% van de aanpassingen al hadden doorgevoerd zonder onderbrekingen of actie door onze klanten. Ons zelfontwikkelde websiteplatform Zolive is namelijk ingericht om pro-actief het nodige onderhoud en innovaties aan onze klanten te kunnen leveren. De overige 25% aan werkzaamheden, waarbij we onze klanten zijn beginnen te informeren met de mogelijkheden, hadden te maken met templates van klanten en o.a. verouderde websites (7+ jaar) of specifiek maatwerk die bovenop ons platform zijn gebouwd.

Welke stappen hebben we doorlopen?

Om een beter beeld te geven van wat er allemaal komt kijken bij zo’n update, nemen we je mee in een aantal stappen die door onze ontwikkelaars zijn doorlopen.

Om te beginnen hebben wij Zolive, zowel het websiteplatform als het dashboard, compleet compatibel gemaakt voor deze update. Er is uitgebreid getest en gefaseerd gelanceerd. Dankzij het continu en centraal onderhouden, is er nergens een grote achterstand ontstaan en konden we de nieuwe software begin 2022 al in productie nemen. Voor de techneuten onder ons: we zaten daarvoor al, zonder uitzondering, volledig op PHP7.4. Eventuele problemen die aan het licht kwamen, konden de ontwikkelaars dankzij de uitgebreide monitoring snel oplossen voordat er last van werd ondervonden.

Twee type trajecten

Na al deze voorbereidingen zijn we gestart met het informeren van onze klanten over de update en de acties die wij hiervoor zouden moeten uitvoeren. Wij maken hierbij onderscheid in twee type trajecten. Enerzijds de klanten die voorzien zijn van ons proactieve onderhoud. Hieronder vallen alle klanten die wij sinds 2019 hebben mogen verwelkomen, zij zijn hier altijd automatisch in voorzien. Anderzijds de groep klanten die dit nog niet hadden en daarmee door de diversiteit aan situaties een maatwerk aanpak nodig hadden.

Voor de eerste groep hebben onze ontwikkelaars een website APK opgesteld waarin de nodige controles zijn gedaan en de overgang is verzorgd. Deze groep klanten zijn alvorens onze developers aan de slag gingen met deze website-APK, geïnformeerd met diverse achtergrondinformatie over de update én inhoud van de APK werkzaamheden.

Met de tweede groep zijn we per klant en situatie gaan kijken wat er nodig zou zijn voor een soepele overstap voor de definitieve overgang in november. Dit had uiteenlopende oplossingen van klanten voorzien van een compleet nieuwe website tot het volledig nalopen van applicaties om deze compatibel te maken met PHP8. Hoe dan ook werd er altijd een passende en geschikte oplossing gevonden.  

Wij zijn er klaar voor!

Het einde van de zomer van 2022 is in zicht. Nog ongeveer anderhalve maand te gaan voordat de support definitief vervalt op PHP7.4. Onze klanten zijn er klaar voor en wij vinken weer een mooi, intern succes af. Op naar de volgende!

*PHP is een belangrijke scripttaal voor o.a. het maken van dynamische webpagina’s.

Publicatiedatum 23/09/2022
Deel dit artikel