6 handige principes aangaande website fotografie

2 min. lezen

Overzicht
Fotografie geeft in

In de fotografie zijn er drie manieren om een focus aan te brengen in beeld: Scherptediepte, bewegingsonscherpte en perspectief.

1. Focus door scherptediepte

Scherptediepte geeft het contrast in scherpte aan: het scherpe object komt los komt van de wazige achtergrond en springt naar voren. Dit creëert rust in een groot beeld en de mogelijkheid om tekst te kunnen plaatsen. Zo versterkt de copy het beeld zonder dat het visueel concurreert met de achtergrond. Vooral door de groei van apps en services wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een scherp object met een vage achtergrond.

2. Focus door bewegingsonscherpte

Vooral bij auto’s, sporters en muzikanten is beweging de kracht van het beeld. Door tijdens het fotograferen met het object mee te bewegen ontstaat er een onscherpte van de beweging om het object heen: bewegingsonscherpte. Hierdoor springt het object uit de foto en word je in de foto gezogen. Deze onscherpte creëert rust om het object heen en kan weer goed gebruikt worden om tekst op te plaatsen.

3. Focus met behulp van perspectie

Door foto’s uit een andere hoek te schieten kan het accent in een foto verplaatsen en het beeld interessanter maken. Vooral bij productfotografie kan dit goed werken voor op uw website.

4. Laat ogen kijken naar de call to action

Een mooi onderzoek laat zien dat je ogen automatisch naar andere ogen getrokken worden. Echter, als een persoon ergens naar kijkt dan kijk je daar ook naartoe. Zo kun je de bezoeker naar de juiste plek laten kijken.

5. Laat mensen of producten binnen de website ‘kijken'

Mensen die uit beeld kijken ondersteunen de boodschap minder. Spiegel daarom de richting van producten of mensen naar het midden van de website. Producten hebben in hun vorm ook een richting. In de twee voorbeelden kijkt de vrouw in en uit het beeld: de tweede versie werkt beter. Bovendien kijkt ze de naar de call to action. Daarnaast impliceert een blik naar links het verleden en een blik naar rechts de toekomst.

6. Gebruik (complementaire) kleuren uit de huisstijl

Laat de foto samenwerken met de huisstijl door de kleuren over te nemen. Ook complementaire kleuren kunnen hier goed bij werken. Pas hierbij wel op dat de call to action wel onderscheidend blijft zodra deze kleur ook in het beeld terugkomt.

Bekijk dit artikel over Google bedrijfsfoto ook eens.

Bron: Jungleminds

Publicatiedatum 04/01/2013