Google Shopping nog tot 11 juni gratis

2 min. lezen

Overzicht
Webwinkeliers die geen Product Listing Ads afnemen bij Google, verschijnen vanaf 11 juni aanstaande niet meer in de resultaten van Google Shopping. Nu al komen webwinkels nauwelijks nog kosteloos bovendrijven in de productenzoekmachine.

Het was al bekend dat Google Shopping in het tweede kwartaal van dit jaar helemaal zou zijn overgegaan op een commercieel model. Google heeft nu in een blog-posting laten weten dat de transitie over een kleine drie weken wordt voltooid in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Italië, Spanje, Brazilië, Australië, Zwisterland en Tsjechië.

Relevantie en biedingen

‘Na deze datum (11 juni, red.) worden er geen gratis productvermeldingen meer weergegeven op Google Shopping en worden resultaten gerangschikt op basis van relevantie, met biedingen als aanvullende factor. De rangschikking van natuurlijke zoekresultaten op Google.nl verandert niet’, schrijft het Amerikaanse bedrijf. Google zegt er van overtuigd te zijn dat het nieuwe model ‘grote en kleine verkopers helpt de juiste producten aan wereldwijde klanten te koppelen, het aantal klikken naar hun sites te verhogen en meer bezoekers naar kopers te converteren.’ 

‘Model biedt garantie’

Sabine van Velsen, Industry Leader Retail bij Google in Nederland, vertelde op Multichannel 2013 aan Twinkle dat het nieuwe model is geïntroduceerd om productresultaten relevant en juist te houden. ‘We willen actueel aanbod met actuele prijzen, dat is met gratis productfeeds niet te garanderen. Met deze stap bewijzen we zowel retailers als consumenten een dienst.’

Geen consumentenmerk

Google gaat productzoekmachine Shopping alleen op de zakelijke markt actief onder de aandacht brengen, zei Van Velsen desgevraagd. De dienst zal naar Nederlandse consumenten niet worden gepresenteerd als concurrent Vergelijk.nl, Kieskeurig.nl,  Beslist.nl en andere vergelijkingssites. Webshoppers hebben en houden de optie om direct naar de verticale zoekmachine te gaan, maar veel vaker zullen ze via de ‘gewone’ Google-zoekmachine stuiten op Product Listing Ads en dus op Shopping.

Korting en advies

Behalve met 75 euro advertentietegoed en 10 procent korting op hun factuur probeert Google Nederlandse webwinkeliers ook met gratis advies voor zijn productadvertenties te winnen. Twinkle schreef eerder hoe de zoekgigant proactief contact opneemt met online retailers, om hen wegwijs te maken in Product Listing Ads. Die zijn inmiddels ook in ons land beschikbaar op mobiel.

Bron : twinklemagazine.nl

Publicatiedatum 27/05/2013