Google wil van zoekmachine 'Star Trek-computer' maken

1 min. lezen

Overzicht
Google verwacht dat de zoekmachine de komende jaren radicaal gaat veranderen door de ontwikkeling van spraakbesturing, het herkennen van de natuurlijke manier van spreken, het analyseren van gedrag en begrijpen van connecties.

Amit Singhal, vicepresident Search bij Google, laat op de conferentie South by Southwest weten dat Google daardoor een soort 'Star Trek-computer' moet worden.

"Geen van de problemen zijn op dit moment opgelost", geeft Singhal toe. Hij stelt echter dat dit de punten zijn waaraan de komende jaren gewerkt zal worden.

Op termijn zou Google nog meer dan nu aangepaste zoekmachineresultaten moeten geven. De zoekmachine moet volgens Singhal weten wie de gebruiker is en dus begrijpen waar hij naar zoekt.

De zoekopdracht 'hoe laat gaat mijn vlucht?' moet voor de zoekmachine genoeg zijn om te begrijpen welke vlucht bedoeld wordt.

Locatie

Ook zouden resultaten nog meer afhankelijk moeten worden van locatie. "Mobiele telefoons vragen eerder om een spraakopdracht dan om tekstinvoer, maar als de gebruiker in een collegezaal zit is zoeken via spraak juist niet wenselijk", aldus de Googlemedewerker.

Bijvoorbeeld Google Now, een functionaliteit in Android, past zich al deels aan aan de gps-locatie van de gebruiker.

Now kan nog niet zien in welk gebouw of welke omgeving de persoon zich bevindt, maar weet wel waar het werk en huis van de gebruiker zijn en kan bijvoorbeeld ongevraagd laten weten dat het tijd is om weg te gaan in verband met een file.

Zoekbalk

Opmerkelijk is dat Singhal stelt dat in de toekomst het intikken van een vraag in de zoekbalk van Google helemaal niet meer nodig is. Spraakbesturing en het geven van automatisch gegenereerde antwoorden aan de hand van locatie of gedrag lijkt voor de zoekmachine de enige toekomst te zijn.

bron: nu.nl

Publicatiedatum 11/03/2013