Succesvol starten met contentmarketing

3 min. lezen

Overzicht
Duizenden blogs schreven het: contentmarketing is d

Drie, vijf of tien antwoorden

Om structureel waardevolle content te maken, is het belangrijk dat je weet wat je wilt overbrengen. Oftewel: een goede contentstrategie. Dit maakt het bovendien makkelijker om consistent nieuwe, interessante stukken te maken. Klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Een goede contentstrategie moet namelijk met veel verschillende facetten rekening houden. Het is daarom van groot belang dat vooraf de juiste vragen worden gesteld. Maar wat zijn die juiste vragen in dit geval?

Om de juiste vragen te stellen, is het van belang om het doel scherp te houden. In dit geval is dat een overzicht krijgen van de interne en externe factoren. Uit ervaring blijkt dat het opstellen van lijsten met relevante data een efficiënte manier is om snel een beeld te kunnen schetsen van deze factoren. Afhankelijk van het doel van de vraag, verschilt het aantal gevraagde antwoorden. De vuistregel is: een korte lijst helpt prioriteiten stellen, een lange lijst schetst een beeld van de markt als geheel. In mijn werk als SEO- en contentmarketingspecialist vraag ik vaak om drie, vijf of tien antwoorden.

  • Het getal drie dwingt om na te denken over de belangrijkste prioriteiten.
  • Een lijst met vijf antwoorden geeft een overzicht van de kernzaken en belangrijkste randzaken. Praktijkvoorbeeld: veel partijen focussen zich op twee of drie directe concurrenten. Door vijf antwoorden te vragen, wordt men gedwongen verder te kijken.
  • Tien antwoorden vragen is handig om een beeld te schetsen over een onderwerp.  Persoonlijk gebruik ik dit aantal voornamelijk wanneer de antwoorden niet duidelijk in te delen zijn in schalen, zoals veel voorkomende vragen, autoriteiten in de branche en relevante media.

Drie, vijf en tien zijn aantallen die ik prettig vindt werken, maar deze zijn geenszins heilig. Zo kan één antwoord vragen soms erg nuttig zijn. Of vijftig. Zie de vragen daarom als handleiding. Een hulpmiddel dat je kan helpen bij het opstellen van een slimme, haalbare contentstrategie. 

Doelstellingen vaststellen

Aristoteles zei ooit: “De natuur doet niets zonder doel”. Dat zou ook moeten gelden voor ieder bedrijf. Iedere actie moet direct of indirect bijdragen aan het behalen van een of meerdere doelstellingen. Maak je doelen concreet en stel prioriteiten.

  1. Wat zijn de 3 belangrijkste zakelijke doelstellingen in het aankomende jaar?
  2. Wat zijn de 3 belangrijkste online doelstellingen in het aankomende jaar?

Concurrentie

Een bedrijf moet onderscheidend zijn. Dat weet iedereen binnen de marketing. Maar dat dit ook geldt voor de contentstrategie, lijken weinig bedrijven nog te beseffen. Voordeel: de kansen liggen er voldoende. Analyseer daarom de huidige content in de markt, bekijk welke vragen onbeantwoord blijven en spring daarop in.

  1. Noem de 5 grootste concurrenten op de markt.
  2. Beschrijf de concurrenten in maximaal 3 steekwoorden.
  3. Noem 3 punten waarop jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie.

Doelgroep

De doelgroep beslist of content waardevol is. Als bedrijf moet je weten wat zij willen horen. Onderzoek, analyseer en treed in gesprek. En doe dat periodiek.

  1. Beschrijf de huidige klanten in maximaal 10 steekwoorden.
  2. Noem 5 redenen waarom klanten jouw product gebruiken.
  3. Noem de 3 belangrijkste productvoordelen voor de klant.
  4. Noem 10 veel voorkomende vragen die worden gesteld door de doelgroep over het product.
  5. Op welke on- en offline platformen communiceer je nu met de klant?

Propositie

De doelstelling, concurrentie en doelgroep zijn geschetst. De volgende stap is om te beslissen wat het bedrijf wilt overbrengen.

  1. Omschrijf het gewenste imago van jouw bedrijf in 140 tekens.
  2. Noem 5 redenen waarom jouw product de beste keus is voor de klant.
  3. Wat zijn de 3 belangrijkste boodschappen die het bedrijf communiceert?
  4. Geef 5 voorbeelden van artikelen/media die je graag zou zien op de eigen site.

Distributie

Fantastische content is belangrijk, maar deze moet wel gelezen worden. Onderzoek waar de doelgroep zijn informatie vindt.

  1. Noem de 5 belangrijkste huidige offline partners.
  2. Noem de 5 belangrijkste huidige online partners.
  3. Noem 10 personen met een hoge autoriteit binnen jouw branche.
  4. Noem 10 vakbladen/media/evenementen die belangrijk zijn in deze branche.
  5. Noem 5 onderwerpen die regelmatig in deze vakbladen/media/evenementen worden belicht.

Capaciteit

De mooiste video’s, wetenschappelijke onderzoeken en uitgebreide achtergrondartikelen wil iedereen maken. Natuurlijk. Maar helaas is dat niet altijd reëel. Maak daarom vooraf een inschatting van de capaciteit, zodat de contentstrategie ook in de praktijk leidt tot resultaat.

  1. Hoeveel tijd kan er wekelijks gestoken worden in content creatie?
  2. Welke media (artikelen, onderzoeken, foto’s, etc.) kan men produceren?
  3. Geef een schematisch overzicht van de verantwoordelijken afdelingen/personen binnen het bedrijf.
  4. Noem 5 onderwerpen waarop er intern expertise aanwezig is.

Hoewel slechts 23 vragen, blijkt dat het in de praktijk vaak genoeg stof geeft voor een eerste brainstorm. Maar uiteraard zijn er nog duizenden andere vragen die ook interessant zijn. 

 

Bron: Marketingfacts.nl

Publicatiedatum 27/08/2013