Wordt het een app, mobiele site of responsive website?

4 min. lezen

Overzicht
Je weet dat je bedrijf

Je eerste stap is om alle buzzwoorden en hip jargon te vergeten en je te concentreren op de zakelijke doelstellingen van je bedrijf. Wat wil je bereiken bij gebruikers van smartphones en/of tablets? Wil je alleen maar de inhoud van je bestaande website geschikt maken voor smartphones en tablets? Of wil je juist een speciale dienst aanbieden voor gebruikers van smartphones en/of tablets?

Vier oplossingen

Afhankelijk van jouw zakelijke doelstellingen en de wensen en eisen die daaruit voortvloeien zul je uitkomen op één van de volgende vier oplossingen:

  • Native-app
  • Mobiele website of web-app
  • Standaard responsive website
  • Adaptive responsive website

Verderop vind je een beslisboom aan de hand waarvan je de voor jouw doelstellingen meest geschikte oplossing kunt vinden. Maar eerst hieronder wat nadere uitleg over de vier hierboven genoemde oplossingen.

Native-app

Native-apps zijn applicaties die speciaal zijn ontwikkeld voor een bepaald mobiel platform zoals iOS, Android, Windows Phone of BlackBerry. Je kunt ze vergelijken met de software die op je laptop of desktopcomputer draait. Je downloadt de applicatie via een appstore en vervolgens installeer je de applicatie op je smartphone. Er zijn gratis en betaalde apps. Op dit moment zijn volgens een onderzoek van Nielsen native-apps verantwoordelijk voor 87 procent van al het mobiele internetgebruik in de VS. Met andere woorden, momenteel zijn native-apps de standaard. Nadeel de apps is dat je voor elk platform een aparte app moet maken. Dat is bijzonder kostbaar en het beheren van de content kan heel omslachtig worden.

Mobiele website of web-app

Mobiele websites zijn websites die speciaal voor gebruik op smartphones en/of tablets zijn ontwikkeld. Ze werken met de standaardwebbrowsers en je hoeft ze dan ook niet als losse applicatie te installeren. Een veel voorkomende vorm van mobiele websites is de zogenaamde m.dot site. Dit is een website met een eigen internetadres (URL), bijvoorbeeld m.domeinnaam.nl, die specifiek is bedoeld voor smartphones en soms ook tablets. Vaak is het een uitgeklede versie van de hoofdwebsite met minder inhoud en minder functionaliteit.

Ook maken veel ontwikkelaars web-apps in plaats van native-apps, zodat ze maar één app hoeven te ontwikkelen die werkt op alle platforms. In zo’n geval leggen ontwikkelaars wel per platform een schilletje om zo’n web-app heen, zodat ze deze in een appstore aan te kunnen bieden als ware het een native-app. Nadeel van de losse mobiele site is het risico op ‘duplicate content’, wat slecht is voor je Googleranking. En het beheren van de content voor twee verschillende websites kan ook omslachtig zijn.

Standaard responsive website

Een Responsive Website is een website die zodanig is ontworpen dat hij zichzelf aanpast aan elk denkbaar scherm. Van een kleine smartphone, via verschillende maten tablets en laptops met retinaschermen tot grote desktop schermen en Smart TV’s. En straks wellicht ook op je Google Glass en iWatch, op het dashboard van je auto, de display van je koelkast en wat ze allemaal nog meer gaan verzinnen. De inhoud en de opmaak passen zich aan op basis van de gedetecteerde schermgrootte. Dit geldt ook voor het resizen van je browser window.

Het grote voordeel van een responsive website is dat je maar één site hoeft te bouwen voor alle denkbare apparaten. Ook van apparaten die er nu nog niet eens zijn. Je hebt ook maar één CMS, wat het beheren van je content een stuk eenvoudiger maakt. Nadeel van veel standaard responsive websites is dat ze op langzame telefoons met trage verbindingen heel erg traag kunnen zijn.

Adaptive responsive website

Een adaptive responsive website is als het ware een responsive website plus. De site past zich niet alleen aan de schermgrootte aan, maar gebruikt ook scripts op de server om te herkennen welk apparaat de site bezoekt en/of bijvoorbeeld de schermresolutie (retina) en/of de snelheid van de internetverbinding, zodat de inhoud en de functionaliteit zich hieraan kan aanpassen. Hiermee kunnen bepaalde nadelen van responsive webdesign worden ondervangen. Bijvoorbeeld te lange laadtijden op smartphones met langzame verbindingen.

Bij een standaard responsive website laden smartphones over een 3G-verbinding dezelfde hoeveelheid data als een desktop op een razendsnelle glazvezelverbinding. De ervaring voor de mobiele gebruiker kan daardoor ondermaats zijn. Ook kan met gebruik van adaptive responsive design de gebruikerservaring van bezoekers met een smartphone heel dicht in de buurt komen van een native app. Naarmate HTML5, de taal van de mobiele webbrowsers, meer mogelijkheden van de telefoon kan benutten, zullen web-apps ook steeds meer op native apps kunnen lijken.

Beslisboom mobiele strategie

Gebruik de beslisboom hieronder om te bepalen welke oplossing voor jouw situatie de beste is. Let op: deze beslisboom is een hulpmiddel en kan geen vervanging zijn van professioneel advies op maat door een expert.

Beslisboom mobiele strategie

  

Deskundig advies

Deze beslisboom beperkt zich tot objectieve, meetbare gegevens. Uiteraard kunnen er nog veel meer subjectieve redenen zijn die je keuze bepalen. Zo kun je kiezen voor een app, omdat je die graag wilt distribueren via de app winkels van Apple, Google, Windows, BlackBerry, etc. Ook kun je bijvoorbeeld voor een standaard responsive design kiezen in plaats van een adaptive responsive design vanwege budgettaire beperkingen. Gebruik de beslisboom hierboven dan ook vooral als eerste filter. Neem altijd contact op met je internetbureau als je goed advies wilt over jouw mobiele strategie.

 

Bron: Emerce.nl

 

Publicatiedatum 03/09/2013