Eerste Google eTown Award voor Wijchen

3 min. lezen

Overzicht
Uit een inventarisatie van Google uitgevoerd door The Boston Consulting Group (BCG), blijkt dat Wijchen het beste scoort in het benutten van de economische kansen van het internet. Daarom ontvangt het de eerste Google eTown Award.

'Eerste Google eTown Award voor Wijchen'

Google eTown Award Wijchen

BCG en Google hebben eerder onderzoek gedaan naar de impact van het internet op de economie in Nederland. Het onderzoek leidde tot een vervolgvraag over de online kracht van lokale bedrijven. Dit is nu per gemeente geïnventariseerd op basis van het aantal aanwezige online winkels aangesloten bij belangenvereniging Thuiswinkel.org, het aantal bedrijven dat online adverteert met Google AdWords, het aantal bij SIDN geregistreerde internet-domeinnamen en de gemiddelde up- en downloadsnelheid per gemeente.

Uit de lijst met de winnaars per provincie blijkt onder meer dat het er niet toe doet waar een bedrijf gevestigd is om deel te kunnen nemen aan de digitale economie. Of een bedrijf nu gevestigd is in een grote stad als Amsterdam of het kleinere Wijchen: het internet stelt iedereen in staat om de hele wereld tot afzetmarkt te maken.

Burgemeester Verheijen zegt hierover: "De gemeente Wijchen zet zich in om het juiste ondernemersklimaat te creëren. Economische groei is een speerpunt in ons gemeentebeleid. Dat komt ook tot uiting in ons aandeel in de economische groei die de provincie Gelderland afgelopen jaar heeft laten zien. Het internet speelt daarin een sleutelrol. Ik hoop dat deze prijs bedrijven in onze gemeente en provincie aanmoedigt om de kansen die online ondernemerschap en het internet bieden, te pakken."

Wijchense ondernemers aan het woord

ByKay.com - Ondernemer Kay Poelen: "Wij vervaardigen en verkopen draagdoeken aan consumenten over de hele wereld. Bij onze ByKay draagdoek is het essentieel om het verhaal erachter uit te leggen. Google AdWords speelt daarbij een belangrijke rol. Door continu op zoek te gaan naar trends en combinaties van zoekwoorden, zijn we in staat ons verhaal bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen. Inmiddels doen we dat voor webshops in vijf verschillende talen: in elk land onze eigen proeftuin, waarvan www.draagdoek.nl er een voor de Nederlandse markt is." 

Schoenenvoorjou.nl - Ondernemer: Frans Peters Sengers
"Als kleine detaillist moet je in deze tijd de risico's zoveel mogelijk spreiden. De consument is grillig. Met de juiste combinatie tussen de fysieke winkel en webwinkel zien we dat beide verkoopkanalen elkaar juist kunnen versterken. Dankzij de extra inkomsten via het internet blijft onze fysieke winkel in Wijchen bestaan en hebben we ons online zo kunnen profileren dat we een tweede winkel zijn gestart."

Milovito.nl - Ondernemer: Vincent van Aal
"Vanaf de start van ons bedrijf in 2003 hebben we het internet ingezet als het belangrijkste middel om een landelijk publiek te bereiken. AdWords advertenties hebben bijvoorbeeld een grote rol gespeeld in het vergroten van onze naamsbekendheid als merk en is op dit moment verantwoordelijk voor ruim 75% van ons site-bezoek. Daardoor krijgen we mensen uit heel het land naar onze showroom in Wijchen."

Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland: "Je hoeft geen multinational te zijn om een wereldspeler te worden. Als MKB'er kun je op dezelfde schaal actief zijn door de mogelijkheden die het internet biedt en zo je producten of diensten over de hele wereld aanbieden. Met dit initiatief van Google worden MKB'ers uit de winnende gemeenten beloond voor hun online inspanningen en worden andere ondernemers gestimuleerd om in deze moeilijke tijd meer te halen uit de kansen die het internet biedt."

Toekomst

Het internet levert een substantiële bijdrage aan de economische groei in ons land en die zal de komende jaren blijven toenemen, zo blijkt ook uit onderzoek van BCG. De Europese Commissie wil dat de verkoop van online producten en diensten tegen 2015 zo'n twintig procent van de economische groei uitmaakt. Ook zou het aantal door online verkoop gecreëerde nieuwe banen over twee jaar minstens een vijfde van het totaal aantal nieuwe banen moeten uitmaken.

Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland: "Het beter benutten van het internet biedt individuele ondernemers meer kansen en draagt bij aan een sneller herstel van de Nederlandse economie. Elke regio in Nederland kan daarbij een rol spelen. De eTown-gemeenten zijn het bewijs dat je als ondernemer niet in de traditionele, economisch sterke regio's, zoals de Randstad, gevestigd hoeft te zijn om succes te hebben."

 

Bron: Wijchen nieuws.nl

Publicatiedatum 10/04/2013