Sociale media buttons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van een website. Een item is via social media natuurlijk snel gedeeld, dus waarom zouden we deze buttons niet gebruiken? Toch worden social media-buttons vaak verkeerd ingezet, waardoor succes achterblijft. In dit artikel een aantal eenvoudige tips om het succes van je social media-buttons te vergroten.
Let op de teksten die je meegeeft als iemand een share-button aanklikt. Je kunt de teksten natuurlijk zo overtuigend mogelijk maken als je wilt. Vaak doen we dat helaas niet. Stel het gaat om de verkoop van een stropdas.
Let op hoe je de buttons aanbiedt. Alleen een Twitter-logo zonder begeleidende tekst, wat zegt dat? Kan ik hier informatie delen of kan ik je volgen? Wat gebeurt er als ik op het logo klik? Dat kan soms verwarrend zijn.
Geef indien mogelijk ook aan of de link een nieuwe pagina opent. Zodoende komt de gebruiker niet voor verrassingen te staan. Plaats ook begeleidende tekst. Ik wil wel graag weten wat er gebeurt als ik op een button klik.
Overal maar lukraak social media-buttons aanbieden heeft geen zin. Bedenk eerst goed wanneer het logisch is dat mensen content gaan delen. Doen ze dat wel op de standaard-productpagina? Of zijn alleen het nieuws en de filmpjes spannend genoeg?
Zo is het handig je link naar je YouTube-account aan te bieden rondom je commercials. Bezoekers zullen zich, als ze enthousiast zijn over je commercial, zeker abonneren op de aankondiging van een nieuw filmpje.
Ik kan bij Centraal Beheer mijn sneak preview of andere commercial slechts delen via Hyves. Nu ben ik niet exact bekend met de doelgroep van Centraal Beheer, maar waarom zouden ze expliciet gekozen hebben voor Hyves? Je zou toch verwachten dat Facebook en Twitter hier minstens aan waren toegevoegd?
Misschien zijn de resultaten van de Centraal Beheer Hyves-pagina verbluffend. Komen we wel gelijk bij het volgende punt en dat is dat je moet meten en testen.
Ga na wat de resultaten zijn na introductie van je social media-buttons. Je merkt snel genoeg welke onderwerpen het doorsturen waard zijn volgens je bezoekers.
Het gebruik van social media-buttons is een vorm van conversie. Bied de buttons dan ook niet aan in een omgeving waarin je primaire conversie centraal staat. Geen social media-button prominent in de bestelfunnel plaatsen als een klant een product aan het kopen is en geen social media-button prominent in beeld als een klant zich opgeeft voor een nieuwsbrief. Wil je dat klanten hun aankoop delen? Bied dan tijdens het oriëntatieproces de buttons aan of na de verkoop.
Waar wordt er meer op de buttons geklikt? Standaard onder de tekst? Of toch bovenaan? De plaats van een button kan veel verschil uitmaken. Gebruik hiervoor A/B-testen en mouse-click heatmaps om het gedrag van je bezoekers te leren begrijpen.
Alle bovenstaande tips zijn te testen. En dat moet je ook zeker doen. Laat je klanten maar bepalen wat de meeste likes oplevert via je website.