Een slecht werkende mobiele site je klanten kosten

2 min. lezen

Overzicht

Een lange laadtijd is de grootste frustratie

Het gebruik van mobiel internet op de smartphone verloopt moeizamer dan op de tablet. Twee derde (68%) van de smartphone gebruikers heeft wel eens problemen ondervonden bij het bezoeken van websites op zijn of haar smartphone. Bij tabletgebruikers is dit 52%. Het langzaam laden van websites is het meest voorkomende probleem, drie op de tien tabletgebruikers en zes op de tien smartphone gebruikers heeft hier wel eens last van. Daarnaast ervaart men regelmatig dat er geen gebruik is gemaakt van responsive design  en dat onderdelen van sites niet werken. Smartphonegebruikers hebben daarnaast wel eens last van websites die vastlopen (36%).

 … en bij het gebruik van mobiele apps

Hoewel apps niet hetzelfde zijn als mobiele websites, zijn de verwachtingen grotendeels hetzelfde. Het voornaamste verschil is dat men van een app een relevante selectie van de informatie verwacht, terwijl op een mobiele website dezelfde content als op de normale website beschikbaar moet zijn. Daarnaast verwacht men in tablet-apps meer informatie te kunnen vinden dan in smartphone-apps.

Uit het ‘app-onderzoek’ komt verder duidelijk naar voren dat de gebruikers een goede technische performance als randvoorwaarde zien, willen zij überhaupt gebruik maken van de app. Voldoet een app niet aan deze randvoorwaarde, dan wordt deze zonder pardon van het device verwijderd.

Risico’s: geen volgend bezoek en een negatief beeld

Problemen met de mobiele website brengen voor bedrijven grote risico’s met zich mee. Als er problemen optreden, geeft een kwart aan de betreffende mobiele website niet meer op het device te bezoeken. Dit geldt voor zowel gebruikers van smartphones als van tablets. Websites die problemen geven, dragen daarnaast mogelijk bij aan een negatieve beeldvorming rondom het bedrijf.

Het gevolg kan zijn dat men de website van de concurrent bezoekt of anderen vertelt over de slecht werkende website. Mannen ‘lijden’ meer onder de problemen die zij met de mobiele websites ondervinden dan vrouwen en gaan vaker dan vrouwen tot één van de genoemde acties over. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat mobiele websites goed werken op de verschillende typen smartphones en tablets.

De conclusies op een rij:

  • Het is essentieel dat de mobiele website snel laadt en snel te gebruiken is, omdat bezoekers dit verwachten en niet bereid zijn om lang te moeten wachten.

  • Zorg voor responsive design. Als er geen mobiele site is, moet de gewone site naar behoren werken op verschillende devices.

  • Test de (mobiele) website op verschillende typen smartphones en tablets.

  • Houd rekening met de grootte van het scherm van een smartphone bij het ontwikkelen van een (mobiele) website.

  • Overweeg de introductie van een app, deze worden vaker gebruikt dan mobiele websites. Met een app heeft men gemakkelijk en snel toegang tot informatie.

  • Maak gebruik van de mogelijkheden van het device! Gebruik bijvoorbeeld locatie-informatie en geef de mogelijkheid websites zowel in portrait als landscape te bekijken.

    Bron: Frankwatching

Publicatiedatum 04/12/2012