Als eigenaar van een webshop heb je te maken met behoorlijk wat juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld, wanneer uw website of webshop een paar dagen offline is geweest door het toedoen van een hacker.
Bij computercriminaliteit gelden geen andere regels dan bij andere misdrijven. U moet dus ‘gewoon’ naar het politiebureau. Wel is aan te bevelen om vooraf een afspraak te maken zodat een agent met de juiste expertise de aangifte kan opnemen. Helaas blijkt namelijk uit de praktijk dat het opnemen van aangiften bij complexe ICT-misdrijven lastig is, omdat de vereiste technische kennis om het bewijs en het misdrijf te begrijpen geen deel is van de opleiding tot politieagent.
De politie is altijd verplicht een aangifte op te nemen. Ze mogen bijvoorbeeld niet weigeren met als motivatie dat er niet genoeg bewijs is. Maar de politie is niet verplicht om tot opsporing over te gaan. De politie of het OM kunnen besluiten de zaak te seponeren, zoals dat heet. Meestal gebeurt dat omdat er te weinig aanwijzingen zijn die tot de dader kunnen leiden.
Aangezien uw website een paar dagen niet beschikbaar is geweest, zal er de nodige schade zijn. Deze schade kunt u verhalen in een civiele rechtszaak tegen de dader. Als deze strafrechtelijk wordt vervolgd, kunt u zich ‘voegen’ in de strafzaak. Dit is eenvoudiger dan een eigen (civiele) rechtszaak starten. Wel moet de schadeclaim dan eenvoudig te controleren zijn door de strafrechter en de behandeling van de claim van de rechtszaak niet onredelijk lang vertragen. U dient er wel rekening mee te houden dat de schade veelal is beperkt tot de kosten voor het herstellen van de servers in de oorspronkelijke toestand. Gevolgschade, zoals gemiste omzet in de tijd dat uw webwinkel niet beschikbaar was, komt in principe in aanmerking, maar bewijs maar eens dat u werkelijk die omzet misgelopen bent.
Los van bovenstaande zou u kunnen overwegen om een digitale rechercheur in te schakelen. Deze rechercheur kunt u verzoeken onderzoek te doen en gegevens te verzamelen om deze te analyseren en daarover te rapporteren. Deze gegevens kunt u dan gebruiken voor uw aangifte.
Bron: Twinkle