Het zogenoemde holiday shopping season in de VS is begonnen. Het Amerikaanse Bronto, aanbieder van een online marketingplatform, geeft in een white paper twaalf tips voor een succesvol e-mailprogramma gedurende dit seizoen. U leest ze hieronder.
1. Controle
Loop uw e-mailproductieproces na en bekijk of het efficiënter kan. Ga hiervoor zitten met uw hele team (denk aan: marketing, ontwerp, productie, e-mail service provider etc.) en bespreek het totale proces, van programmaconcept tot post-implementatie analyse. Dit lijkt misschien een hele klus, maar door het identificeren van disconnecties en te zorgen dat alle teams zo efficiënt mogelijk samenwerken, kunt u wanorde voorkomen, de teamspirit bevorderen en bent u beter bestand tegen de drukte rondom de feestdagen.
2. Apart menu
Door het voeren van een ‘holiday centric navigation’ in uw e-mail biedt u niet alleen extra winkelmogelijkheden voor uw abonnees. U kunt ook de cadeausectie van uw website onder de aandacht brengen, evenals uw (speciale) bezorgtijden, winkeltijden en dergelijke. Hieronder een aantal andere voorbeelden die u hierbij kunt overwegen. Deze kunnen ook, in de meeste gevallen, worden geïmplementeerd zonder dat u heel veel tijd en moeite van uw designteam hoeft te vragen:
3. Footer
Een ander belangrijk gebied waar u aanvullende informatie op kan nemen om extra doorklikmogelijkheden te genereren is in het onderste gedeelte van uw e-mail, de footer. De tekst in dit gedeelte dient informatief te zijn en de lezer niet af te leiden van uw primaire boodschap. Voorbeelden van informatie die u hier kunt bieden:
Naarmate de opties beperkt worden, kunt u meer belang toekennen aan de resterende opties om het gevoel van urgentie te verhogen.
4. Remailing
De e-mailfrequentie van bedrijven ligt vaker hoger rondom de feestdagen. Maar het verhogen van de frequentie kan leiden tot verschillende problemen, zoals meer klachten over spam, meer afmeldingen, consumenten die uw e-mail negeren en een algehele frustrerende gebruikerservaring. Dit is met name van belang als uw remailing promotions voor uw abonnees overweegt. Om gerichte remailings te kunnen sturen, is het aan te raden om uw abonnees te segmenteren op basis van verschillende niveaus van betrokkenheid. Zo kunt u zich focussen op de abonnees die het meest betrokken zijn, maar wellicht nog wat meer aandacht nodig hebben om uiteindelijk ook een aankoop te doen. Stuur bijvoorbeeld opnieuw een bericht naar enkel de personen die wel uw vorige mail hebben geopend, maar niet verder doorklikten.
5. ‘Countdown’ promoties
Er zijn meerdere benaderingen voor een ‘X Days of Deals’ promotie. Een dergelijke e-mailcampagne zorgt voor hoge betrokkenheid en helpt u om u te onderscheiden met uw e-mail in de overvolle mailbox van uw abonnee. U kunt ook eerst een specifieke e-mail sturen waarin u aan uw abonnees een opt-in vraagt voor deze speciale campagne. Een voorbeeld hiervan is de daily deal, waarbij u dagelijks een product aanbiedt met een aanzienlijke korting. Als een dagelijkse deal voor u niet haalbaar is dan kunt u ook kiezen voor een aanbieding van de week. Plaats prominent ‘Deel met uw vrienden’ om uw abonnees aan te moedigen de deal verder te promoten. Zorg dat u voldoende voorraad heeft om een dergelijke sale te kunnen dekken of zorg dat u een vergelijkbaar product met een vergelijkbare prijs kunt aanbieden mocht het product snel uitverkocht zijn.
6. Flash sales
Aanbiedingen die tot een bepaalde tijd geldig zijn werken goed, zeker tijdens drukke (e-mail)tijden als het kerstseizoen. Door het verhogen van de urgentie en het duidelijk communiceren wanneer de deal verstrijkt, zorgt u dat abonnees snel handelen.
7. Social
Een juiste aanpak wat betreft uw social media-kanaal is cruciaal. Hieronder enkele tips:
8. Mobiel
U beschikt wellicht nog niet over een uitgebreide mobiele strategie, maar er is een aantal zaken die u up & running kunt krijgen voor de drukke feestdagen:
9. Segmentatie
Het is belangrijk om uw huidige segmentatiestrategie eens onder de loep te nemen en uzelf onder meer de volgende vraag te stellen: ‘Wie zijn mijn beste klanten?’ Zijn er afgelopen jaar klanten geweest die veel bestellingen hebben gedaan of hoge orderwaardes hadden waarmee ze tot uw kerngroep van meest trouwe klanten behoren? Door deze VIP-klanten ook het gevoel te geven dat ze tot uw speciale klantengroep behoren, door ze bijvoorbeeld speciale acties aan te bieden, kunt u zorgen dat ze volgend jaar wederom veel bij u gaan besteden.
10. Bedankt!
Of u nu een e-mail stuurt met ‘Fijne feestdagen’ of ‘Een gelukkig Nieuwjaar’, neem in ieder geval de tijd om uw abonnees te bedanken. U kunt dit ook beperken tot personen die daadwerkelijk iets hebben gekocht, maar juist zo’n e-mail wordt vaak geopend en kan - vreemd genoeg - behoorlijk goede conversies opleveren. Na de drukte van de feestdagen en de vele promotionele mailings, is een non-promotionele kerstkaart of nieuwjaarsgroet zeer welkom.
11. Periode na kerst
Als het eenmaal Kerstmis is (geweest), betekent dat niet dat het koopproces is gestopt. Zorg dat u tijd, ruimte en mensen heeft ingepland na kerst en Oud & Nieuw. Want klanten willen bijvoorbeeld een product ruilen of komen hun ontvangen cadeaukaart bij u besteden. Het shoppen verschuift in deze periode van kopen voor anderen naar kopen voor zichzelf. Zorg daarom extra goed voor duidelijke informatie over het inleveren van cadeaubonnen en uw retourvoorwaarden, zowel op uw website als in uw e-mailberichten.
12. Bezorging
Rond de feestdagen is het van belang dat uw verzenddeadlines top of mind zijn bij de klant. Door een specifiek e-mailbericht te sturen met alle deadlines naar, bijvoorbeeld, klanten die hun gevulde winkelwagentje hebben achtergelaten, kunt u ze wellicht nog over de streep trekken om op het laatste moment alsnog bij u te kopen. Verzenddeadlines waar u zich hierbij op kunt focussen zijn:
- Laatste dag voor standaardbezorging
- Laatste dag voor prioritaire bezorging
- Laatste dag voor overnight shipping
- Alle verzenddeadlines zijn verlopen: ophalen in winkel
- Online cadeaubonnen