QR codes bestaan al een tijdje. Ontwikkelt in Japan ,in 1994, zijn deze Quick Response codes op steeds meer plaatsen te vinden. Denk maar aan websites, advertenties, flyers en diverse dagbladen. In Japan zijn ze te vinden op grote billboards of reclamedisplays op gebouwen. Marketeers weten deze QR codes steeds beter te vinden, maar wat kun je er nu daadwerkelijk mee?
Elke barcode applicatie voor je mobiele telefoon of smartphone kan hem lezen. Sommige applicaties van websites, denk aan Androidworld.nl, hebben een QR lezer ingebouwd. De Android Marketplace is namelijk 1 van de grote verbruikers van QR codes. Het intypen van URL’s of het zoeken van een applicatie kost tijd en tijd is … je vult het maar in.
Karakters
Om je boodschap over te brengen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Een QR code kan namelijk slechts een beperkt aantal karakters aan. Gaat het om een numerieke boodschap, alleen cijfers, kun je ruim 7.000 karakters kwijt. Wil je woorden en cijfers gebruiken kun je ruim 4.000 karakters kwijt. Toch nog ruim voldoende voor een URL of boodschap. We zijn immers de 140 karakters van Twitter gewend.
Varianten
Een variant van de QR code is de Micro QR. Deze kleinere variant, wat ongeveer een kwart zo groot is als het origineel, is geschikter voor in banners of andere kleinere formaten. Het aantal karakters wat deze code aan kan is ook een heel stuk lager dan zijn grote broer. Voor numeriek passen er slechts 35 karakters in. Niet veel om je boodschap over te brengen. Na een aantal testen kunnen de huidige barcode scanners de Micro QR niet uitlezen. Al met al is deze variant niet praktisch.
Praktijk
In de praktijk zien we de QR code steeds vaker. Dit is met name te danken aan de explosieve groei van mobiel internet. Elk mobiele toestel of smartphone heeft tegenwoordig wel een camera. Een barcode scanner kun je gemakkelijk vinden in de App Store of Marketplace. Hij zit zelfs in sommige applicaties, denk maar aan de Appie app.