Windows 8 krijgt vier versies

1 min. lezen

Overzicht
Microsoft gaat de nieuwe versie van het besturingssysteem officieel Windows 8 noemen. Er komen drie versies voor consumenten uit en

Dat laat Microsoft in een blogpost weten. Hoewel de naam van de software geen verrassing meer is, geeft het bedrijf nu meer details over de beschikbaarheid van Windows 8 voor verschillende apparaten.

Het nieuwe systeem is de eerste versie van het bekende Windows die specifiek gericht is op tablets. Daarvoor heeft Microsoft dan ook een speciale versie in het leven geroepen.

Windows RT

Voor apparaten met ARM-chips, die veel gebruikt worden in tablets, lanceert Microsoft later dit jaar Windows RT, een versie van Windows 8. “Deze versie zorgt ervoor dat apparaten dun en licht kunnen blijven en over een indrukwekkende batterijduur beschikken”, aldus Microsoft in de blog.

“Windows RT zal standaard uitgerust zijn met touchversies van Microsoft Word, Excel, Powerpoint en OneNote.”

Windows 8 Pro

Daarnaast wordt het normale Windows 8 uitgebracht en bestaat er een Windows 8 Pro. De eerste versie zal voor de meerderheid van de pc-gebruikers voldoende zijn. Windows 8 Pro richt zich op de technologische professionals of geïnteresseerden.

Extra’s zijn onder meer encryptie, virtualisatie en pc-management. Er zal ook een zakelijke variant gelanceerd worden.

Eind 2012

Microsoft noemt in de verklaring geen lanceringsdatum voor het nieuwe besturingssysteem. Over het algemeen worden de eerste apparaten met Windows 8 aan het eind van 2012 verwacht.

Het uiterlijk van Windows is in de nieuwste versie flink aangepast om geschikt te zijn voor tablets. Wel blijft het mogelijk om te wisselen tussen de metro-interface en het vertrouwde uiterlijk dat erg op Windows 7 lijkt.

Nu.nl

Publicatiedatum 20/04/2012