Google dreigt nieuwssites te blokkeren in zoekmachine

1 min. lezen

Overzicht
De Franse nieuwssites dan. Google is van plan om niet langer Franse nieuwssites te indexeren als een nieuwe wet in Frankrijk wordt aangenomen. In het wetsvoorstel wordt geopperd om zoekmachines in het land geld te laten betalen als ze content willen doorzoeken.

Google is van plan om niet langer Franse nieuwssites te indexeren als een nieuwe wet in Frankrijk wordt aangenomen. In het wetsvoorstel wordt geopperd om zoekmachines in het land geld te laten betalen als ze content willen doorzoeken.

Volgens het Franse persbureau AFP blijkt dit uit een brief die Google naar verscheidene Franse ministeries heeft gestuurd. Google zou het niet accepteren als het moet betalen om Franse nieuwssites te mogen indexeren voor zijn zoekmachine. De zoekgigant claimt dat dergelijke wetsvoorstellen zijn bestaan bedreigen en het concern zou daardoor uit protest geen links meer op willen nemen naar Franse nieuwssites als het voorstel het daadwerkelijk tot wet schopt.

De Franse nieuwssites hebben zelf de overheid opgeroepen een dergelijke wet te maken. Door Google te laten betalen zou er een eerlijkere verdeling ontstaan voor de advertentie-inkomsten die Google genereert bij het tonen van content van andere sites.

Google claimt dat er maandelijks 4 miljard verwijzingen naar Franse nieuwssites worden gegenereerd. Hiermee hoopt de internetgigant waarschijnlijk duidelijk te maken dat het verlies van Google-indexatie gevolgen heeft voor de pageviews, en dus de omzet, van de Franse nieuwssites.

Eerder verwijderde Google links naar Belgische krantensites uit zijn zoekmachine nadat zij hadden aangegeven niet langer in de News-dienst van de internetgigant opgenomen te willen worden, iets dat met een rechtszaak werd afgedwongen. Met het verwijderen van de sites uit Googles zoekmachine ging de internetgigant echter verder dan wat de Belgische kranten af hadden willen dwingen.

Meer weten over wat zoekmachine marketing voor jouw bedrijf of organisatie kan doen? Wacht dan niet de talloze telefoontjes van andere SEO specialisten af, maar neem direct contact op met MediaZo!, wij helpen je business te groeien en mee te concurreren met de 'grote jongens '.

Publicatiedatum 19/10/2012