Google maakt zoekmachine slimmer

NEWS_READING_TIME_LESSTHAN 1 NEWS_READING_TIME_MINUTE.

Overzicht
Google heeft de zoekmachine iets slimmer gemaakt waardoor meer informatie kan worden gegeven als een gebruiker zoekt naar de betekenis van een woord.

Dat laat de zoekgigant weten via het eigen sociale netwerk Google+. Als gebruikers voorheen zochten op een moeilijk woord, wist Google met zoekresultaten het antwoord te geven. Nu komt er een groot blok in beeld met veel meer informatie over de bewuste definitie.

Als voorbeeld noemt Google 'fortuitos' dat toevallig betekent in het Nederlands. De gebruiker krijgt vervolgens automatisch de uitspraak, betekenis, verschillende synoniemen, het type woord, de oorsprong, vertaling en de populariteit te zien.

Vanuit het blok kan het woord direct naar ruim 60 talen worden vertaald. Helaas is de functie nog niet beschikbaar in Nederland. De nieuwe zoekoptie is geactiveerd in de Verenigde Staten en over een verdere uitrol maakt Google nog niets bekend. Wel werkt de nieuwe functie ook op smartphones in de Verenigde Staten. 

Controversieel 

Dit soort blokken gebruikt Google al langer, bijvoorbeeld om direct het weerbericht te geven of bedragen te laten omrekenen. Concurrenten van dergelijke diensten hebben bij toezichthouders geklaagd over deze praktijken die zij machtsmisbruik noemen. Omdat Google direct een eigen antwoord geeft, hoeft niemand meer naar de site van bijvoorbeeld een weerdienst te gaan.

Google heeft aanpassingen beloofd na onderzoek van de Europese Commissie, maar die is nog niet tevreden. De zaak loopt nog. De zoekgigant is bovendien onderwerp van meer onderzoeken naar onder meer machtsmisbruik in Android en privacyschending.

 

Bron: nu.nl

Publicatiedatum 23/08/2013