Google Penguin zet deur open voor ' black hat seo '

2 min. lezen

Overzicht

De Google Penguin gaat de strijd aan met websites die zoekmachine optimalisatie ( SEO ) misbruiken. Black hat SEO is bijvoorbeeld het gebruik van onnatuurlijke links, overdreven gebruik van keywords (keyword stuffing) of andere manieren waarop er geprobeerd wordt Google om de tuin te leiden en je rankings onnatuurlijk te doen stijgen.

Op het eerste zicht lijkt dit de perfecte Google update voor white hat SEO (SEO waarbij je steeds binnen de regels van Google werkt), maar er is een keerzijde aan deze update. Negative SEO! Black hat SEO doet alles om een website hoger te doen scoren in Google. Een voor de hand liggende manier is natuurlijk je concurrenten doen dalen!

Onnatuurlijke links & black hat SEO

Onnatuurlijke links zijn de grootste schat voor negative SEO. Waar black hat SEO vroeger links zou kopen voor hun sites, zullen ze nu simpelweg betaalde links kopen voor een concurrent . Hierdoor zal deze concurrent snel op de radar van Google komen en mogelijk een penalty krijgen. Er zijn al enkele sterke verhalen te vinden op het internet met tests op vlak van negative SEO door middel van paid links en websites die hun rankings zagen zakken.

Google Penguin & Black Hat SEO

Voordat je zelf denkt dat dit een prachtig idee is, moet je wel eens nadenken wat dit met de reputatie van je onderneming zal doen als het aan het licht komt. En als je de enige aanbieder binnen een sector bent die geen Google penalty heeft gekregen zullen velen wel weten waar de klappen vandaan komen.

Duplicate content

Een ander element van de Google Penguin update is de extra afstraffing van duplicate content die misbruikt wordt bijvoorbeeld voor commercieel gebruik zonder een rel=canonical. Op het eerste zicht is dit geweldig als je originele content maakt, maar concurrenten kunnen ook proberen je content te stelen en publiceren voordat Google deze indexeert. Indien de Google crawler eerder op hun site komt, kan Google denken dat zij de originele versie maakten.

Beschermen tegen negative SEO

Er zijn echter ook enkele stappen die je kan doen om je te beschermen tegen de technieken van negative SEO. Om een Google penalty voor onnatuurlijke links te vermijden kan je zelf al een sterk linkprofiel opbouwen. Des te meer natuurlijke en kwaliteitsvolle links je hebt, des te lager de kans dat Google je zal afstraffen voor paid links die vaak een erg lage authority hebben. Op vlak van duplicate content moet je er dan weer voor zorgen dat crawlers je content snel kunnen vinden en indexeren. Zorg voor een dynamische sitemap en maak je tekst op alle mogelijke manieren SEO vriendelijk!

Een laatste hoop is een goede communicatie met Google. In sommige gevallen kan een duidelijke uitleg naar Google toe ter antwoord van een Google penalty voor onnatuurlijke links en enkele stappen om de betaalde links te verwijderen voldoende zijn om hen te overtuigen dat je geen penalty verdient. Verwacht echter niet te veel, Google staat niet bekend voor zijn geweldige customer service op vlak van zoekresultaten.

Wie wordt het meest bedreigd door negative SEO?

SEOmoz heeft een uitdaging geplaatst waarin ze wilden testen of negative SEO zou werken op een website met een sterke autoriteit. Tot nu toe zien ze nog geen enkel negatief resultaat met 40.000 nieuwe backlinks waarvan het merendeel zeker als onnatuurlijk gelabeld kan worden. SEOmoz is echter een gigantische website met jaren aan geschiedenis en een linkprofiel om u tegen te zeggen. Het zijn echter de kleine websites in niche markten (zoals Vlaanderen) die het slachtoffer kunnen worden. Als je site slechts 10 kwaliteitsvolle links heeft, dan zullen 1000 betaalde links op één dag al snel een Google Penalty met zich mee brengen.

Bron: Zoekmachine Marketing Blog

Publicatiedatum 24/05/2012