Smartphone wordt personal shopper dankzij gratis wifi

1 min. lezen

Overzicht
BullsEye begint binnenkort met de aanleg van gratis wifi in tientallen Nederlandse binnensteden. Tiel krijgt medio september de primeur, vertelde ondernemer Ali Dikilitas vanochtend aan de NOS. De nieuwkomer verkoopt de verzamelde data van gebruikers straks aan retailers.

BullsEye gaat in tientallen steden kastjes van 20 bij 20 centimeter ophangen, eerst buiten en later ook in winkels (vanaf volgend jaar). De kastjes van circa drieduizend euro per stuk maken het voor passanten mogelijk gratis te internetten, volgens de centrummanager van Tiel op zichzelf al een reden waarom mensen naar de binnenstad zouden trekken (fragment Radio 1 Journaal).

Informatie en reclame

Andere voordelen voor retailers annex de prijs die consumenten betalen zitten hem in de informatie die internetters afgeven en de reclames waarmee ze mobiel worden bestookt. Het Algemeen Dagblad (AD) schreef vorige maand dat BullsEye de verzamelde data geanonimiseerd gaat verkopen aan fysieke retailers.

Van consumenten worden allereerst locatiegegevens verzameld nadat ze de app voor gratis wifi hebben gedownload. Gebruikers worden gevolgd via een uniek zogenoemd MAC-nummer. ‘In winkelstraten kunnen we zien voor welke etalage iemand staat en in de winkel hoe lang iemand voor een schap staat’, zei directeur George Seton medio juni in het (papieren) AD.

Mobiele personal shopper

De gegevens zijn commercieel interessant voor winkeliers, bijvoorbeeld om de juiste hoeveelheid personeel aan het werk te zetten of om de winkelinrichting te optimaliseren. Daarnaast kunnen de ondernemers gerichte aanbiedingen doen, zonder de identiteit van individuele personen te achterhalen. Dikilitas zei vanochtend op de radio dat consumenten dankzij de startup een mobiele personal shopper in de hand krijgen, die hun in 37 binnensteden wijst op kortingen en andere acties.

Appelpop

Tijdens Appelpop, op 12 en 13 september in Tiel, kunnen smartphone-bezitters voor het eerst gebruik maken van BullsEye’s gratis wifi, onder meer om het concert en het fruitcorso dat weekend gratis mobiel te volgen.

Bron : twinklemagazine.nl

Publicatiedatum 05/08/2013