Zoekmachineoptimalisatie voor fashion retailers nog niet in de mode?

4 min. lezen

Overzicht

Fashion retailers met bakstenen winkels maken hun collectie goed zichtbaar voor de consument in hun etalage. Van het zichtbaar maken van collecties in zoekmachines hebben veel fashion retailers weinig kaas gegeten. Zoekmachine optimalisatie (SEO) is onder cross-channel fashion retailers (nog) niet echt in de mode.

Online verkoop kleding stijgt hard

In een rapport van Pricewaterhouse Coopers in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam ‘Selling to the multichannel consumer’ (2012) wordt beweerd dat de grootste uitdaging van retailers met fysieke vestigingen het optimaliseren van de webwinkel voor zoekmachines (SEO) is. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org dat de online verkoop van kleding hard stijgt. Interessante onderzoeken en voor mij aanleiding om de fashion branche op het gebied van SEO eens nader te onderzoeken.

De grootste uitdaging voor cross-channel retailers is om de zichtbaarheid van hun webwinkel te optimaliseren voor zoekmachines.

Onderzoeksdoelgroep

Alleen cross-channel fashion retailers met minstens één fysieke vestiging in Nederland zijn in het onderzoek meegenomen. Pure online players, zoals Zalando, zijn niet onderzocht. Ook warenhuizen met een breed fashion assortiment, zoals de Bijenkorf, zijn niet onderzocht. In totaal zijn 100 fashion retailers geanalyseerd, waarvan 50 mono-brand retailers en 50 multi-brand retailers.

Afbakening: alleen natuurlijke zoekresultaten in Google

In het onderzoek is de volgende afbakening gemaakt:

 • Er is alleen rekening gehouden met Google als zoekmachine, waarbij de richtlijnen van Google in acht worden genomen. Met andere zoekmachines is geen rekening gehouden. Google is met 93% de meest gebruikte zoekmachine van Nederland.

 • Alleen de natuurlijke zoekresultaten in Google zijn onderzocht.

 • Alleen technische on-site optimalisatie is onderzocht. Een andere belangrijke off-site rankingsfactor, autoriteit, is niet in het onderzoek meegenomen. De reden hiervoor is dat een webwinkel pas goed kan ranken als de techniek goed geoptimaliseerd is. De technische basis moet minimaal op orde zijn om goed te kunnen ranken in zoekmachines.

Componenten van de webwinkels

In het onderzoek zijn 39 controles op de webwinkels uitgevoerd op basis van de volgende componenten:

 1. De indexering van de webwinkel

 2. Voorkomen van dubbele content

 3. Paginasnelheid

 4. URL- en sitestructuur

 5. Filters & Landingspagina’s

 6. Content

Naast deze algemene rankingsfactoren die voor iedere webwinkel gelden, zijn drie specifieke cross-channel fashion factoren onderzocht die hieronder zijn toegelicht.

Fashion SEO-strategie: sale

De fashionbranche kenmerkt zich door de bekende uitverkoopperiode. In deze periode wordt het assortiment sterk afgeprijsd en lopen kortingen tot wel 70% op. Fashion retailers merken dit in hun fysieke winkels: in deze periode is het extreem druk met koopjesjagers. Consumenten houden dus van korting op (merk)kleding.

Speurtocht naar koopjes begint vaak bij Google

Fashion retailers moeten zich er van bewust zijn dat deze koopjesjagers zich ook online bevinden. En dat deze speurtocht naar koopjes heel vaak bij Google begint. In Google Trends is heel duidelijk een piek waarneembaar in de uitverkoopperiodes eind van het jaar en halverwege het jaar met bijvoorbeeld de zoekwoorden ‘kleding sale’ en ‘kleding uitverkoop’. Voor fashion retailers is het dus belangrijk hun sale-assortiment goed te optimaliseren in Google.

Zoekopdrachten met het zoekwoord ‘kleding sale’ (blauw) en ‘kleding uitverkoop’ (rood). De piekperiodes zijn goed waarneembaar. Bron: Google Trends

Merkspecifieke zoektermen

Consumenten gebruiken daarnaast indien ze op zoek zijn naar hun favoriete kledingmerk in de uitverkoop specifieke zoektermen, bijvoorbeeld ‘replay sale’ of ‘replay uitverkoop’ of ‘replay outlet’.

Indicatie van zoekvolumes per maand op exacte zoekwoordcombinaties waaruit blijkt dat consumenten hun zoektocht naar ‘koopjes’ beginnen bij Google. Bron: Google Adwords Keyword tool

Is de technische basis gelegd?

Voor fashion retailers liggen hier enorm veel kansen om deze consumenten te laten landen op hun webshop. Dat betekent een specifieke SEO-strategie die gericht is op dit ‘koopjes’ zoekgedrag van consumenten. In het onderzoek is meegenomen of fashion retailers de technische basis hebben gelegd voor de implementatie van deze SEO-strategie.

Webwinkels die goed ranken op het zoekwoord ‘replay outlet’ in de natuurlijke zoekresultaten van Google en die de SEO-strategie bij uitverkoop goed toepassen.

Fashion SEO-strategie: long tail

De fashion branche kenmerkt zich nog door een ander bijzonder aspect: consumenten dragen hun kleding altijd in hun eigen maat. Bij een t-shirt bijvoorbeeld maat L, bij een jeans bijvoorbeeld maat 34/36. Fashion retailers moeten zich realiseren dat veel consumenten vanuit hun eigen maat op zoek gaan en hier ook hun zoekgedrag in Google baseren. Consumenten gebruiken bijvoorbeeld ‘gstar jeans 36/36’ als specifieke zoekopdracht.

Het zoekvolume in Google op deze long tail zoekwoorden is niet hoog, maar de conversie van bezoeker naar koper wel! Deze consumenten weten immers hun merk al (Gstar) en ook hun vaste jeansmaat van Gstar, namelijk 36/36.

Consumenten die zoeken op maat in Google hebben een hoge koopintentie. Ze weten immers hun eigen maat al.

Kans: consumenten met hoge koopintentie laten landen op webshop

Voor fashion retailers liggen hier enorm veel kansen, om deze consumenten met een hoge koopintentie te laten landen op hun webshop. Dat betekent een specifieke SEO-strategie die gericht is consumenten die op basis van hun specifieke maat zoeken in Google. In het onderzoek is nagegaan of fashion retailers de technische basis hebben gelegd voor de implementatie van deze long tail-strategie.

Resultaten: Slechte optimalisatie voor zoekmachines

Veel fashion retailers hebben hun webwinkel slecht geoptimaliseerd voor zoekmachines. In totaal zijn 100 fashion webwinkels op 39 kritische SEO-punten gecontroleerd. 7% van de webwinkels scoort zeer slecht. 36% scoort slecht en 41% scoort een onvoldoende. Slechts 16% van de webwinkels scoren een voldoende of hoger op het gebied van SEO.

Veel fashion-webwinkels maken nog grove basisfouten op het gebied van SEO. De manier van ranken op een rij:

 • Zeer slecht: 1 t/m 10 controlepunten juist geoptimaliseerd

 • Slecht: 11 t/m 15 controlepunten juist geoptimaliseerd

 • Onvoldoende: 16 t/m 20 controlepunten juist geoptimaliseerd

 • Voldoende: 21 t/m 25 controlepunten juist geoptimaliseerd

 • Goed: 26 t/m 30 controlepunten juist geoptimaliseerd

 • Zeer goed: 31 t/m 39 controlepunten juist geoptimaliseerd

Resultaten van het onderzoek. Slechts 16% van de fashion webwinkels scoren een voldoende of hoger op het gebied van SEO.

Zoekmachineoptimalisatie onder fashion retailers nog niet in de mode

Slechts 9% van de fashion retailers optimaliseert op de long tail (bijvoorbeeld ‘gstar jeans 36/36’) en ook slechts 3% van de fashion retailers heeft op de juiste wijze hun fysieke vestigingen (bijvoorbeeld ‘hilfiger denim Amsterdam’) geoptimaliseerd voor Google. Zoekmachine-optimalisatie is onder fashion retailers dus (nog) niet echt in de mode.

U laat u kans toch ook niet liggen? Blijf uw concurrent voor, en neem direct contact met ons op!

Publicatiedatum 12/02/2013